Nordnets kunder trotsade börsnedgångarna i oktober

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Nätbanken Nordnets kunder valde aktiefonder i oktober, trots fallande kurser på världens börser. Globalfonder var fortsatt bland det mest populära valet, och dessa stod för tre av de tio mest köpta fonderna under månaden.

Det skriver Nordnet i ett pressmeddelande.

Nätbanken konstaterar att kundernas exponering mot aktiemarknaden fortsätter vara hög, och att inte mer än två av tio fonder köpta fonder under oktober var räntefonder.

“Vi har sett en starkt negativ utveckling på såväl svenska som utländska börser, men det har inte avskräckt privatspararna. Många ser det som ett tillfälle att öka på i sina aktiefonder efter kursfallet”, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Nordnetkundernas beteende skiljer sig kraftigt från konkurrenten Avanzas dito, där trenden i oktober var att dra ned på risken och sälja aktiefonder. Bland annat sålde Avanzas kunder teknikfonder under månaden, en kategori som återfinns som nummer tre på listan bland mest köpta fonder hos Nordnet.

I tillägg till det var två av oktobers mest sålda fonder hos Nordnet företagsobligationsfonder - en fondtyp där Avanzas kunder låg på köpknappen.

Följande fonder var mest köpta respektive sålda hos Nordnet i oktober:

Mest köpta             Mest sålda         

Spiltan Aktiefond Investmentbolag Nordea 1-Flexible Income  
Länsförsäkringar Global Index   Godfond Sverige och Världen 
Swedbank Robur Ny Teknik      Black Rock World Energy   
Länsförsäkringar Tillväxtm Ind  Skagen Credit        
Swedbank Robur Access Asien    GAM Multistock Luxury Brands
Spiltan Räntefond Sverige     Nordea Småbolagsfond Norden 
SPP Aktiefond Global        GAM Start Credit Opp    
DNB Global Indeks         Brummer Multi Strategy   
AMF Räntefond Lång         Heptagon Harvest China A Eq 
SPP Aktiefond USA         UBS Equity Fund - Gr China

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR