Placera adderar asiatisk touch till fondportföljen

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Indexfonden Swedbank Robur Access Asien lyfts in i Placeras decemberportfölj, på bekostnad av Handelsbanken Nordiska Småbolag som får göra sorti.

“Visst är det kanske lite av en högriskinvestering att handla Asien nu, men för den som tycker och tror som jag att det gått ner lite för mycket kan det vara intressant”, skriver Placeras fondredaktör Pär Ståhl, som inspirerad av en Asienresa väljer in den breda asiatiska aktieindexfonden.

Redaktören pekar på flera faktorer som talar för asiatiska aktier. Asien svarar i dag för hälften av världsekonomin, och en snabbt växande medelklass med jordens halva befolkning är enligt Ståhl en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt. Vidare anser han att den temporära vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina, som blev resultatet av helgens presidentmöte vid G-20, är positiv, och att det finns stor uppsida i kinesiska och asiatiska investeringar om parterna kan närma sig ett avtal.

“Årets svaga utveckling i Asien har gjort att de lokala kinesiska börserna handlas på historiskt låga nivåer och vissa sektorer som kinesiska banker har nått bottenvärdering. Även Seoulbörsen som är näst största finansmarknad efter Kina är mycket billig”, enligt Pär Ståhl.

Gällande fonden ifråga uppges Swedbank Robur Access Asien de tre senaste åren ha levererat en bra riskjusterad avkastning, ha avkastat lite bättre än sitt kategorisnitt samt inneha tre Morningstarstjärnor.

“I år har fonden presterat i toppen av kategorin och vi tror att fonden har bra förutsättningar att gå bättre än kategorisnittet av liknande fonder vid fortsatt svängigt börsklimat”, skriver Pär Ståhl.

Placeras lista över tio köpvärda fonder i december ser ut enligt följande:

Fond                  Risknivå        
Swedbank Robur Access Asien      Högst          
UB Infra A               Högre          
Jupiter European Growth        Högre          
Handelsbanken Amerika Småbolag     Högre          
Norron Active RC            Högre          
Swedbank Robur Access Mix       Medel          
Sensor Sverige Select         Medel          
Carnegie Strategifond         Medel          
Spiltan Räntefond Sverige       Låg           
Atlant Stability            Låg           

Länk till Placeras portföljgenomgång: Avanza Placera


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR