Nordea: Ska utvärdera innehav i klusterbombtillverkare

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Folksam, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Swedbank brister alla i sina investeringsriktlinjer gällande klusterbomber, enligt en rapport från den nederländska fredsorganisationen PAX.

Det skriver Svenska Dagbladet.

I PAX granskning, som omfattar 104 finansiella institutioner världen över, klarar sig pensionsjättarna AMF, Alecta och AP-fonderna bättre och placerar sig bland de svenska institutioner med bäst riktlinjer.

Nordea hamnar särskilt i skamvrån, då fonden Nordea Indexfond Global har investerat i israeliska Elbit Systems, som nyligen förvärvat IMI Systems, vars verksamhet inkluderar tillverkning av klusterbomber.

Nu uppger sig Nordea se över sitt innehav i Elbit Systems.

“Innehavet i Elbit utgör 0,08 procent av vår globala indexfond. Vi har noterat att Elbit har köpt IMI Systems och i enlighet med vår policy och process utvärderar vi innehavet och kommer att sälja det om det bryter mot vår policy”, skriver Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar, Katarina Hammar, till SvD.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR