XXL: Hedgefondglädje och Odinköp under skoningslös dag för aktien

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Den svenska lång/-kort-fonden Origo Quest 1 drar nytta av onsdagens branta kursfall i detaljhandelskedjan XXL, som föll 30 procent på Oslobörsen efter en vinstvarning och aviserad vd-avgång.

På onsdagen sade fondens förvaltare Carl Rydin till Dagens Industri, på frågan hur han ser på läget i bolag i dag:

“Man kan sammanfatta det med två ord: Totalt kaos. Hittills har man ju bara fokuserat på resultatet men det finns en balansräkning i bolaget som också måste beaktas. Lagret ligger i dag på motsvarande 37 miljoner per butik och XXL:s nettoskuld närmar sig 4 gånger ebitda. Utdelningen får ägarna vinka ajöss till och någon gång kommer bruttomarginalen att drabbas.”

Origo Quest uppges ha en blankningsposition i aktien med en snittingångskurs om 80 norska kronor, att jämföra med de 27 norska kronor aktien stängde på under onsdagen. Som lägst noterades XXL i 21,7 norska kronor under förmiddagen.

Det finns emellertid aktörer med en betydligt ljusare syn på aktien, och under onsdagen flaggade det norska fondbolaget Odin Fonder för att ha ökat sitt ägande i XXL till 6,6 procent av kapitalet, efter att ha köpt 2,5 miljoner aktier. Det skriver TDN Finans, som även rapporterar att flera insynspersoner köpt aktier i XXL under onsdagen, inklusive finanschefen Stein Eriksen som förvärvade sina 30.000 första aktier i bolaget till kursen 23,10 norska kronor.

De Odinfonder med XXL-ägande sedan tidigare är Odin Norden och Odin Norge, enligt data från Morningstar


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR