Nordnet: Kunder föredrog breda index före smalare fonder i januari

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Nätbanken Nordnets kunder gick till viss del på offensiven i januari och inhandlade breda aktieindexfonder. Många valde dock fortsatt räntefonder med lägre risk samtidigt som smalare, mer riskfyllda fonder såldes.

Det framgår av ett pressmeddelande från Nordnet.

“Spararna fortsätter att tro på aktiemarknaden, men väljer att sprida riskerna genom att placera brett i globalfonder”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt, som samtidigt pekar på att viss försiktighet råder, med anledning av att två räntefonder finns bland nätbankens tio mest köpta i januari.

En annan indikation på att Nordnetkunderna inte är helt bekväma med risk är att smalare fonder återfinns på säljsidan, i form av småbolagsfonder, fonder inriktade på ett visst geografiskt område samt på en viss bransch.

“Fonder med en smalare placeringsinriktning innebär en högre risk. Så hellre än att placera i enskilda landfonder väljer man exempelvis en tillväxtmarknadsfond”, säger sparekonomen.

Dessa var de mest köpta respektive sålda fonderna bland Nordnets kunder i Sverige i januari:

KÖPTA               SÅLDA
Spiltan Aktiefond Investmentbolag JP Morgan India Fund
Länsförsäkringar Global Index   First State Global Resources
Länsförsäkringar Tillväxtm Index  HSBC Gif Asia Ex J Eq Sm Cap
Robur Access Asien Sek       Simplicity Norden
Spiltan Räntefond Sverige     Brummer Multi-Strategy 2XL
SPP Aktiefond Global        Brummer Multi-Strategy
DNB GI Index            Healthinvest Sm. & Microcap
Robur Ny Teknik          UBS (lux) Es Russia
AMF Räntefond Lång         Öhman Sverige Hållbar
SPP Aktiefond USA         Nordea Småbolagsfond Norden

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR