Voleon Capital: Första publika storblankaren i Oasmia

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Voleon Capital har blankat motsvarande 0,5 procent av aktiekapitalet i läkemedelsutvecklaren Oasmia.

Det framgår av statistik från Finansinspektion som behandlats av ägardatatjänsten Holdings.

Voleon är en hedgefondförvaltare med bas i Berkeley, Kalifornien. Firman använder sig av “machine learning” i förvaltningen, i form av flexibla statistiska modeller som ska leverera finansiella förutsägelser, enligt Voleons hemsida. Många av hedgefondförvaltarens anställda uppges vara doktorander inom statistik, “computer science”, matematik samt andra kvantitativa områden.

Voleon är den första aktören med en blankningsposition större än 0,5 procent sedan inrapporteringsplikten på detta område startade, enligt Holdings.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR