• UPPDRAGSARTIKEL

Danske Bank: Lanserar sparroboten June i Sverige, avgift 0,59%

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Danske Bank lanserar sparroboten June, som baserat på individens ekonomi och förutsättningar ger personliga rekommendationer och sätter igång ett automatiserat fondsparande, i Sverige.

Det framgår av ett inlägg på Danske Banks nyhetsportal Nextconomy.

Tjänsten lanserades i Danmark i maj 2017 och har drygt 22.000 användare, enligt Dagens Industri.

De pengar som placeras via June kommer att investeras i aktier och obligationer via underliggande fonder, varav samtliga i stort sett är indexfonder, framgår av information på hemsidan junespara.se.

Junes fonder använder sig av screening för att följa principer för ansvarsfulla investeringar, vilket i praktiken innebär att fonderna inte investerar i kontroversiella vapen såsom klusterbomber, i bolag som inte följer mänskliga rättigheter samt i bolag vars intäkter huvudsakligen kommer från kol eller oljesand, enligt hemsidan.

Investeringar görs både i Danske Banks egna fonder och i fonder från externa leverantörer. Avseende Danske Banks fonder gäller för sparroboten bankens principer om ansvarsfulla investeringar, som kan nås här. För externa fonder utgår June från indexleverantören MSCI:s SRI-index.

Att spara med June kostar 0,59 procent i årlig avgift och minsta investeringsbelopp är 100 kronor. Tjänsten nås på ovan nämnd hemsida samt som app i App Store.

Danske Banks affärsutvecklingschef Martin Hagman tror att intresset för den automatiserade spartjänsten kommer bli än större i Sverige än vad som varit fallet i Danmark.

“Vi hoppas på en rejäl volymtillväxt. Svenskar är mer erfarna kring investeringar och sparande, dessutom är befolkningen större än i Danmark”, säger han till Di.

I och med lanseringen i Sverige tar sparroboten upp kampen på området automatiserade spartjänster med aktörer såsom Lysa, Avanza Auto, Nordnets Robosave, Opti samt Nordeas Nora.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR