• UPPDRAGSARTIKEL

Skagen Focus: +1,9% 3kv, rotation till värde tog fart

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Den globala aktiefonden Skagen Focus steg under tredje kvartalet med 1,9 procent i värde, medan jämförelseindex (MSCI ACWI NR USD, i SEK) steg med 6 procent. Sedan årsskiftet är fonden upp 21,8 procent, och jämförelseindex har stigit med 28,6 procent under samma period.

Det rapporterar fondförvaltarna Jonas Edholm och David Harris i en kvartalsrapport för tredje kvartalet.

Fondförvaltarna menar att det under tredje kvartalet skedde en rotation till värdeinvesteringar, efter en lång tid av underprestation i värdeinvesteringar. Fondförvaltarna menar att risken för rotation från “dyr kvalitet” till “billig risk” är stor, helt enkelt för att skillnaden i värdering mellan grupperna börjar bli för stor:

“Timmer- och pappersmassa, small- och midcap i Japan, europeiska banker och bildelar är exempel på områden som just nu handlas exceptionellt billigt”, skriver Jonas Edholm och David Harris.

Fondens mest positiva respektive negativa portföljbidrag i september. (Källa: Skagen Fonder)

Fondens mest positiva respektive negativa portföljbidrag i september. (Källa: Skagen Fonder)

Valt ut Continental i tyngd bransch

Under kvartalet har Continental tagit plats i portföljen. Hela bilindustrin har det tufft just nu, skriver fondförvaltarna, men tror att Continental kommer gå starkt, med hänvisning till bolagets omstrukturering, kostnadskontroll och spinn-off av Powertrain.

Även amerikanska detaljhandelskedjan Kroger är ett nytt bolag i fonden, och fondförvaltarna menar att Kruger har “en innovativ edge, starka kassaflöden och är väl positionerad inom e-handel”.

Kvartalets största bidragsgivare blev österrikiska energikoncern OMV, som fondförvaltarna menar nu börjar uppskattas av investerare, och franska kabelproducenten Nexans. I fallet med Nexans nådde bolaget efter uppgång förvaltarnas egen värdering, och fonden minskade då sitt innehav, påpekar Jonas Edholm och David Harris.

Fusion sänkte Viacom

Månadens sämsta bidragsgivare blev Ivanhoe Mines och Viacom, framgår det av rapporten. I fallet med Viacom ligger en nyhet om fusion mellan Viacom och CBS bakom, något som påverkade aktiekurserna negativt för båda bolagen enligt fondförvaltarna.

Innehaven i skogsbolaget West Fraser och pappersmassaproducenten Canfor Pulp utökades i takt med stigande virkes- och pappersmassapriser.

Skagen Focus utgörs av 35 bolag, med störst vikt i American international Group, China Unicom Hong Kong och OMV. Generellt har fondens bolag enligt förvaltarna markant lägre price/book jämfört med snittet på globala aktiemarknaden:

“Jämfört med våra värderingar är uppsidan 50 procent över 2-3 års investeringshorisont”, avslutar Jonas Edholm och David Harris.

Skagen Focus lands- och sektorexponering relativt fondens jämförelseindex (MSCI ACWI NR USD). (Källa Skagen Fonder)

Skagen Focus lands- och sektorexponering relativt fondens jämförelseindex (MSCI ACWI NR USD). (Källa Skagen Fonder)

Läs mer hos Skagen Fonder.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR