Fonder: Dubbeljackpot för Odin Fonder när Årets Fonder korades

STOCKHOLM (Fonder Direkt) På tisdagen utsåg fondhandelsplatsen Fondmarknaden.se “Årets fonder”, nu för fjortonde året i ordningen. Utmärkelsen Årets Fonder 2019 utses bland de 1800 fonder som finns på Fondmarknaden.se:s plattform och tilldelas de bästa fonderna inom tio kategorier, samt Årets Fond, Årets Fondbolag och Årets Nykomling.

Vinnare av årets fond blev SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk, som steg 58,7 procent under 2019 och Odin Fonder kammade hem vinsten som årets fondbolag.

När vinnarna i respektive kategori var presenterade stod det klart att följande tagit hem utmärkelser i Årets fonder 2019:

Kategori “Årets”… Vinnare % SEK 2019
Fond (totalt) SEB Sverigefond Småbolag C/R +58,7
Räntefond Captor Iris Bond +4,6
Hedgefond PriorNilsson Idea +18,1
Sverigefond SEB Sverigefond Småbolag C/R +58,7
Nordenfond DNB Grönt Norden +39,7
Europafond Fidelity European Dynamic Gr +39,7
Nordamerikafond OdinFonderUSA +36,5
Japanfond Jupiter Japan Select +31,9
Tillväxtmarknadsfond Schroders Emerging Europe +36,7
Globalfond OdinFonderGlobal +38,8
Branschfond OPM - Listed Private Equity +48,4
Nykomling TinFonder- Core Ny Teknik +30,7
Fondbolag OdinFonder

“Nordiska fondbolag ligger i topp 2019 och levererar såväl på sin hemmaplan som på de globala marknaderna. Det är en trend vi har sett under flera år och avspeglar sig i vinnarfonderna som nu koras. Nordiska aktörer leder även arbetet inom hållbarhet och klimatsmarta investeringar genom utveckling med framgångsrika resultat under såväl 2019 som de senaste åren”, skriver Fondmarknaden.se.

Vinnarna inom samtliga kategorier består enbart av aktivt förvaltade fonder:

“Aktiva förvaltare har kunnat ta stora allokerings- och placeringsbeslut och gynnats av en stark fastighets- och tekniksektor samtidigt som man kunnat parera tunga indexförlorare som exempelvis banksektorn. Vi ser även att årets vinnare är mindre storleksmässigt och undviker därmed att bli “dolda” indexfonder”, framkommer det.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR