Fonder: Vinnarna i Morningstar Fund Awards 2020

STOCKHOLM (Fonder Direkt) I dag gick årets Morningstar Fund Awards av stapeln i Stockholm, där Morningstar delar ut pris i sex kategorier baserat på fondernas resultat jämfört med konkurrenterna de senaste fem åren. Fördelningen av vinster i de olika kategorierna blev följande.

Kategori Vinnare
Globalfond Odin Global C
Nordenfond DNB Grönt Norden A
Blandfond Sensor Select Sverige
Företagsobl. Spiltan Högräntefond
Sverigefond Spiltan Aktiefond Stabil
Småbolagsfond SEB Sverigefond Småbolag C/R
Equity House Wells Fargo
Fixed-Inc.House SPP
FundHouse Overall Evli

Motiveringen bakom de övergripande priserna “Best Equity House”, “Best Fixed Income House” och “Best Fund House Overall” var som följer:

“I snitt 4 stjärnor i Morningstar Rating och ett risktagande under snittet tillsammans med ett koncentrerat sortiment aktiefonder här i Sverige vid kontrollpunkten i januari 2018 gör Wells Fargo till bästa aktieförvaltare de senaste fem åren”, skrev Morningstar angående Wells Fargo.

“Fortsatt framgångsrik förvaltning och låga avgifter gör att SPP behåller förstaplatsen bland svenska ränteförvaltare, och tar utmärkelsen för andra året i rad. Att vara klart bättre än snittet varje år ger välförtjänt utdelning”, löd motiveringen för “Best Fixed Income House”.

“Starka resultat både globalt, hemma i Finland och på euromarknaden kompenserar med råge låga betyg på Sverigefonderna. Evli visar fördelen med ett koncentrerat sortiment fonder när aktiv förvaltning lyckas”, konstaterades det för vinnaren av “Best Fund House Overall”.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR