Nordnet: Sparare valde teknikfonder i rekylen

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Berg- och dalbanan på börsen i april fick spararna att hoppa på teknikfonder och sälja hedgefonder, visar statistik från Nordnet.

Det framgår av ett pressmeddelande från nätbanken, där Nordnet rapporterar om februariaktiviteten för deras kunder i Sverige.

“En hel del techbolag har stått pall i raset och dessutom gasat med i rekylen, och det reflekteras i spararnas fondval”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

April bjöd på en börsrekyl utan dess like, som en följd av stora stimulanspaket från världens centralbanker i kombination med signaler om att ekonomier så smått börjar öppna upp.

“I turbulensen har en tydlig strategi varit att satsa på techbolag, och den tendensen ser vi också i fondvalen. Teknikfonder, som såldes av brett i början av turbulensen som en följd av att också techjättarna drogs med i börsfallet, har varit populära köp i april. Bolag som Microsoft och Netflix hämtade ju snabbt igen fallet och har sedan stigit som raketer i rekylen”, kommenterar Frida Bratt

Samtidigt konstaterar sparekonomen att en hel del sparare fortsatt köpa brett. Framförallt menar hon att det är månadssparare som suttit still i båten under raset och lugnt fortsatt att fylla på i sina globala indexfonder, något hon påpekar kräver is i magen när det blinkar blodrött, men är en klok strategi i ett långsiktigt sparande.

Under mars storsålde spararna företagsobligationsfonder, som hade en tuff månad. Spiltan Högräntefond fortsätter att vara den mest sålda fonden även i april hos Nordnet, men på säljlistan återfinns också hedgefonder.

“Hedgefonder är dyra och har nog främst setts som en parkering i oron. När börshumöret ljusnade rejält i april fick hedgefonderna därför stryka på foten”, säger Frida Bratt.

Mest köpta Mest sålda
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Rhenman Healtchcare Equity
Robur Access Asien Gladiator
SPP Aktiefond USA Brummer Multi-Strategy
SPP Aktiefond Global Adrigo Small and Mid cap
Swedbank Robur Ny Teknik Strand Småbolagsfond
TIN Ny Teknik Cicero Sverige
SEB Sverige Indexfond Atlant Protect
DNB Global Indeks Heptagon Harvest China

Mest handlade fonder hos Nordnet i april. (Källa: Nordnet)


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR