Placera: Swedbank Robur Östeuropafond ut ur modellportfölj

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Juni resulterade i en svagt positiv avkastning för Stockholmsbörsen och samtliga av Placeras fonder i modellportföljen slutade på plus, förutom Handelsbanken Hälsovårdsfond som backade efter vinsthemtagningar i hälsovårdsaktier efter en ovanligt stark kursuppgång under året.

Det skriver Placeras fondredaktör Pär Ståhl i sin genomgång “Elva köpvärda fonder i juli”.

Pär Ståhl noterar att det senaste tillskottet

Nordea 1 - Latin America Equity sticker ut med en uppgång norr om 4 procent.

“Det är också värt att notera att fonden med absolut lägst risk haft en ovanligt bra månad. IKC Avkastningsfond som är vårt räntefondsval har avkastat 2,3 procent. Och klår fondkategorin Räntefonder - Företag, som stigit 1,5 procent. För den som vill minska risken eller ha en låg risk är IKC Avkastningsfond första valet.”, skriver Pär Ståhl.

Inför juli väljer fondredaktören att göra ett fondbyte i portföljen.

“Inför juli månad tar jag hem vinsten i Swedbank Robur Östeuropafond. Fonden har med sin stora Rysslands- och energiexponering haft en stark avkastning efter bottenkänningen i mitten på mars. Uppgången i det viktiga oljepriset har lugnat ner sig och vi tror att får svårt att stiga i närtid och väljer därför att reducera risken i fondvalen genom att ta bort fonden”, resonerar Pär Ståhl och noterar samtidigt att han har kvar fonden i sitt långsiktiga tjänstepensionssparande samt barnsparande.

Placeras lista över elva köpvärda fonder i juli ser ut enligt följande:

Fond Risknivå
Nordea 1 - Latin American Equity Högst
DNB Teknologi Högst
PriorNilsson Realinvest Högre
Spiltan Aktiefond Stabil Högre
Fidelity European Dynamic Growth Högre
MS INVF Global Opportunity Högre
Handelsbanken Hälsovård Tema Högre
Sensor Sverige Select Medel
Carnegie Strategifond Medel
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv Medel
IKC Avkastningsfond Låg

Länk till Placeras genomgång.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR