Fonder: Fondbetyg spår inte börsernas framtid - Lindmark

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Den avgörande frågan om risktagande på aktiemarknaden kommer att löna sig även i framtiden, den har vi inget säkert svar på. Men om du väljer att ta risken, då lönar det sig att välja fonder som är på väg att överträffa sina konkurrenter. Morningstars nya fondbetyg MQR hjälper dig att pricka rätt. Det skriver Jonas Lindmark, analyschef och redaktör för Morningstar i Sverige, i en krönika.

Morningstars nya fondbetyg lanserades förra veckan i Sverige och betyget spår framtida vinnare bland fonderna, i motsats till Morningstars välkända stjärnbetyg som baseras på historisk prestation.

“Fast notera att prognosen gäller relativt andra fonder i samma kategori, inte alls ifall hela marknaden kommer att gå upp eller ned. ‘Gold’ betyder att fonden troligen i framtiden kommer att överträffa snittavkastning bland liknande fonder, medan ‘Negative’ är Morningstars försök att varna för fonden som kommer att lyckas sämre än kategorisnittet”, förklarar Jonas Lindmark.

Det är just detta som Jonas Lindmark menar att man inte får missa, fondbetyget är ingen kristallkula och stora delar av framtiden är, och kommer förbli, okänd.

Fondbetyget bygger på att hitta stabila mönster i händelseutvecklingen inom ett område och sedan anta att dessa mönster kommer att hålla i sig även i framtiden.

“Aktiemarknaden följer däremot inte stabila mönster. Olika typer av ‘teknisk analys’ har historiskt lyckats hitta mönster, men erfarenheten är att dessa mönster förr eller senare bryts”, skriver analyschefen och påpekar att det ofta beror på att människor försöker utnyttja mönster för att ligga steget före, vilket bidrar till att överdriva mönster och sedan förstöra dem.

Att fondbetygen ges ut till fonder inom samma kategori är viktigt att förstå, Jonas Lindmark förklarar att detta betyder att de jämförda fonderna alla placerar på samma marknad.

“Fondbetygen kan alltså inte säga något om börsernas framtida utveckling. Till exempel så är fondbetyg på Japanfonder enbart en prognos för hur bra avkastning en viss fond kommer att ge jämfört med andra Japanfonder. Däremot säger alltså betygen ingenting alls om hur Tokyobörsen kommer att utvecklas jämfört med till exempel Stockholmsbörsen eller börserna i New York”, skildrar analyschefen.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR