Fonder: Oljefonden viktar upp Nordamerika, minskar i Europa

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Norska oljefonden avser vikta om den geografiska sammansättningen för referensindexet i portföljen och minska viktningen i europeiska aktier till förmån för amerikanska aktier. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till ett pressmeddelande från regeringen.

Viktningen kommer samtidigt minska något i utvecklingsmarknader, skriver finansdepartementet. Samtidigt ska oljefonden stärka upp arbetet ytterligare runt klimatanpassning.

“Förändringen vi nu föreslagit ska bidra till att investeringarna i Statens pensionsfond utland (oljefonden reds anm) bättre återger fördelningen av värdeskapandet i globala börsnoterade bolag”, säger finansminister Jan Tore Sanner.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR