Placera: Drar ned risken i fondportföljen inför oktober

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Riskviljan är stor bland investerarna globalt trots de senaste veckornas nyheter om en ökad smittotakt i flera stora europeiska städer. Placeras fondredaktör Pär Ståhl väljer att säkra vinsten i en svensk aktiefond och rör sig mot det säkrare hållet genom att ta in en räntefond. Det framkommer av fondredaktörens genomgång “Tolv köpvärda fonder i oktober”.

“Jag genomför ett fondbyte i oktober. Stockholmsbörsen hör till de högst avkastande börserna det senaste halvåret och närmar sig ny rekordnotering. Jag väljer att ta hem vinsten i Spiltan Aktiefond Stabil efter en dryg 50-procentig uppgång sedan bottennoteringen i slutet på mars. Och breddar utbudet av lågriskfonder med en räntefond”, skriver Pär Ståhl.

Räntefonden som gjort intåg i modellportföljen är Spetsfonden Nordic Cross Total Return R Fund, som placerar i nordiska räntebärande instrument med fokus på företagsobligationer.

“Det som imponerar på mig är att Nordic Cross Total Return R Fund lyckades navigera väl under de mest oroliga och stökiga veckorna när flera av konkurrenternas fonder var stängda för handel. I år är fondens avkastning 2,3 procent, vilket är betydligt bättre än kategorisnittet”, skriver fondredaktören.

Placeras lista över tolv köpvärda fonder i oktober ser ut enligt följande:

Fond Typ Risknivå
SEB Nordamerika Småbolag Aktiefond Högst
DNB Teknologi Aktiefond Högst
TIN Ny Teknik Aktiefond Högre
PriorNilsson Realinvest Aktiefond Högre
Fidelity European Dynamic Growth Aktiefond Högre
MS INVF Global Opportunity Aktiefond Högre
Handelsbanken Hälsovård Tema Aktiefond Högre
Sensor Sverige Select Blandfond Medel
Carnegie Strategifond Blandfond Medel
Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv Blandfond Medel
IKC Avkastningsfond Räntefond Låg
Nordic Cross Total Return R Fund Räntefond Låg

Länk till Placeras genomgång.


Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "Uppdragsartikel" vid rubriken.


TAGGAR